Ja okrećem lice svoje, kao pravi vjernik (hanif), prema Onome koji je nebesa i zemlju stvorio, ja nisam od onih koji Njemu druge ravnim smatraju!"

Kur’an, sura En’am, ajet 79

Opširnije

Došao je jedan čovjek, siromah, kod Poslanika Muhammeda, s.a.w.s., kući u posjetu. U toku razgovora spomenu čovjek da je lijepa košulja koju je Poslanik imao na sebi, pa Poslanik, saws, skide košulju sa sebe i pokloni je čovjeku, koji je uze i ode. Poslije izvjesnog vremena dođe jedna od Poslanikovih žena kod Poslanika, s.a.w.s. i reče mu da ga ljudi čekaju u džamiji radi obavljanja namaza. Poslanik joj odgovori da

Opširnije

Ibn Mesud el Bedri je ispričao: Imao sam slugu koji jedanput nije izvrsio što sam mu naredio, pa sam uzeo bič i udarao ga njime, a onda sam iza svojih leđa čuo glas: "Znaj, ibn Mesude!" Od silne srdžbe koja me je bila obuzela nisam mogao razumjeti ko to govori, ni šta znače te riječi. Onda sam se okrenuo i ugledao Allahovog Poslanika, saws, koji mi je govorio:

Opširnije

Jednoga dana je Poslanik s.a.v.s., sjedio sa ashabima kad je jedan beduin došao i odmah upitao Poslanika s.a.v.s.,: Kad je Posljednji čas?. Ovo je bilo pitanje koje Resul s.a.v.s., nije volio. Resul s.a.v.s., mu reče: "A šta si ti pripremio za njega?"Kaže beduin: Nisam pripremio puno namaza niti posta niti sadake ali imam jedno: Volim Allaha i Njegovog Poslanika! Na to mu reče Resul s.a.v.s.,: " Bićeš sa

Opširnije

Rekao je Poslanik, s.a.w.s.: "Obavezan si da često činis sedždu Allahu s.w.t.
Ti nikada nećeš učiniti sedždu Allahu, padajući ničice, a da te Allah s.w.t.  time ne uzdigne za jedan stepen i ukloni od tebe jedan grijeh.
"

Hadis bilježi: Muslim

Opširnije

Prenosi se da je rekao Allahov Poslanik, s.a.w.s.: "Ko ih (namaze) bude čuvao, živjeće dobro, umrijeće s dobrim i biće čist od grijeha kao na dan kad ga je majka rodila."

Hadis bilježi: Tirmizi

Opširnije

"Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kad se Allah i Istina koja se objavljuje
spomene, i da oni ne budu kao oni kojima je još davno data Knjiga, pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna, i mnogi od njih su nevjernici.
"

Kur’an; sura Al-Hadid, ajet 16

Opširnije