Jednom prilikom Ebu Hanifi obratio se neki čovjek, primjetivši: “Čuo sam da ljudi iza vaših leđa govore o vama veoma ružne stvari, međutim, ja nikada nisam čuo da ste vi o nekome, iza njegovih leđa, bilo šta ružno rekli!”
Ebu Hanife je odgovorio: “To je Allahova milost, koju On podari onome koga voli!”

ZAR NE ŽELIMO DA I NAS ALLAH VOLI? Pa, što onda, iza leđa, svakodnevno spomenemo neku mahanu

Opširnije

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: „U čovjekovom tijelu ima jedan organ, ako je on zdrav čitavo tijelo je zdravo, a ako je on pokvaren čitavo tijelo osjeća nesanicu, zaista je to srce“.
Hadis bilježe: Buharija i Muslim

Opširnije

Šejh Usejmin

Pričao nam je čovjek koji je bio pored šejha Usejmina, rahimehullah u Mekki u Haremu, kada je šejhu zazvonio telefon. Inače šejh Usejmin je imao vrijeme kada je odgovarao na pitanja iz čitavog svijeta. Ovaj put je bila jedna žena iz Egipta koja ga je pitala za tumačenje sna. Ona je sanjala čovjeka kako go kao od majke rođen na leđima svoje majke tavafi oko Ka’be. Šejh je

Opširnije

"Čovječe! Nisi u istinskom imanu sve dok drugima iznalaziš mahane, a ni sam nisi bez njih. Stoga, prvo otkloni svoju mahanu, a ostavi druge i njihove mahane. Ali, znaj, nikada nećeš moći otkloniti sve svoje mahane, pa je najpreče da se njima posvetiš i pozabaviš. A ako želiš biti pravedan, onda ne istražuj tuđe mahane pa ćeš i Allahu džellešanuhu biti drag i mio."
(Hassan el-Basri)

Opširnije