Rekao je Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Slijedit ćete običaje naroda prije vas, pedalj po pedalj, lakat po lakat, sve dotle da kada bi oni ušli u gušterovu rupu i vi biste za njima.”Jesu li to židovi i kršćani?”- upitali smo. ”A ko drugi?”, odgovori Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem.”
Hadis bilježe: Buharija i Muslim

Opširnije

Poznati halifa iz dinastije Emevija Omer ibn Abdulaziz govorio je jednom prilikom o smrti i, izmedju ostalog, rekao: ”Zaista se stanovnici kabura u svojim grobovima kaju zbog onoga sto su propustili od dobrih dijela dok su bili zivi, i zaista stanovnici dunjaluka cekaju smrt i nemilice upropastavaju ono zbog cega se umrli kaju. Niti se mrtvi mogu vratiti na dunjaluk da nadoknade ono sto su propustili, niti zivi uzimaju

Opširnije

Prenosi se od Abdullaha b. Mes’uda, radijallahu anhu, da je rekao: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je rekao: ‘O skupino mladića, ko je od vas u mogućnosti da se oženi (i snosi troškove bračnog života), neka se ženi, to će ga pomoći u spuštanju pogleda i čuvanju stidnog mjesta. A ko nije u mogućnosti, neka posti, jer će mu to umanjiti strasti.‘“ Muttefekun alejhi.

Opširnije