Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. rekao !Niko nije strpljiviji od Allaha swt na uvrede koje mu se nanose. Pridruzuju Mu druga bozanstva, pridaju Mu dijete, a On ih i pored toga podrzava u zdravlju i zbrinjava ih zivotnim potrebama.
Hadis je Muttefekun alejhi

Opširnije

Aiša, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., imao običaj učiti ovu dovu: "Gospodaru moj, zaštiti me od iskušenja vatre, kazne u vatri, i zla bogatstva i siromaštva."
Hadis bilježi: Ebu-Davud, Tirmizi

Opširnije

Zejd b. Erkam, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., učio: "Gospodaru, zaštiti me od nemoći i lijenosti, škrtosti, duboke starosti i kazne u kaburu. Gospodaru, dušu mi nadahni bogobojaznošću i od grijeha je očisti, jer samo je Ti od grijeha možeš očistiti; Ti si njen zaštitnik i njeno utočište! Gospodaru, utječem Ti se od beskorisnog znanja, nepokornog srca, nezasitne duše i dove koju Ti ne primaš."
Hadis

Opširnije

Ibn-Mes’ud, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., učio ovu dovu: "Gospodaru moj, molim Te za ono čime se postiže Tvoja milost, zaslužuje Tvoj oprost, dostiže zaštita od svakog grijeha i nagrada za svako dobročinstvo, i zaslužuje Džennet, a spašava od Džehennema."
Hadis bilježi: Hakim

Opširnije

Usame b. Zejd, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Uzvratio je punom mjerom onaj ko kaže onome ko mu učini dobročinstvo: ‘Allah te nagradio svakim dobrom! (Džezakellahu hajra)"
Hadis bilježi: Tirmizi

Opširnije

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Allah će vam primati dove, sve dok ne budete požurivali i govorili: ‘Molio sam Gospodara, pa mi dovu nije primio!"U Muslimovom predanju kaže se: "Dova se prima, sve dok čovjek ne bude molio grijehom, prekidanjem rodbinskih odnosa, i dok ne bude požurivao. ‘A šta je požurivanje, Allahov Poslaniče?’, neko upita. ‘Požurivanje je da kaže: – Molio

Opširnije

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Čovjek izgovori riječ dragu Allahu, ne obraćajući na nju pažnju, a Allah će ga zbog nje uzdići na visoke stepene; drugi izgovori riječ koja rasrdi Allaha, ne obraćajući pažnju na nju, a zbog nje će biti bačen u Džehennem."
Hadis bilježi: Buhari

Opširnije

Sufjan b. Abdullah, r.a., kazuje da je rekao Allahovom Poslaniku, as.: "Poduči me nečemu čega ću se čvrsto držati?" "Reci: ‘Allah mi je Gospodar, a zatim ustraj!"’ rekao je Poslanik, a on je upitao: "Čega se najviše plašiš za mene, Allahov Poslaniče?" On se uhvati za svoj jezik i reče: "Ovoga!"
Hadis bilježi: Tirmizi

Opširnije

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., upitao: "Znate li šta je ogovaranje?" Prisutni rekoše: "Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!" "Ogovaranje je da svog brata muslimana spominješ po onome što on ne voli", rekao je on. "A šta ako pri njemu bude ono što spominjemo?", zapitaše. "Ako bude pri njemu ono što spominješ, ogovorio si ga, a ako to ne bude pri njemu,

Opširnije

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Odugovlačenje imućne osobe s otplatom duga je nasilje. A ako dužnik prebaci dug na drugu imućnu osobu koja njemu duguje, neka to zajmodavac prihvati."
Hadis je Muttefekun alejhi

Opširnije