Nezdrava hrana ima kvalitetnu alternativu u zdravoj hrani:
1. grickalice, čips, smoki – orašasti plodovi;
2. gazirana pića – voda (obična i mineralna), cijeđeni sokovi;
3. ćevapi, pljeskavice, hamburgeri, salame, hrenovke – bijelo meso (riblje, kokošije) i nemasno crveno meso, gljive, jaja;
4. bijeli hljeb – integralni hljeb;
5. namazi (kečap, majoneza) – hren, senf, umak od bijelog luka, soje i sl.
6. Kolači, keksovi, bombone – hurme/datule, med, suho voće (smokve, kajsije, šljive, grožđice), integralni keksovi.
A tek voće i povrće, koje može zamijeniti bilo koji obrok.
Zdrava hrana nije nešto skuplja od nezdrave, a njena korist za zdravlje je neprocjenjiva.
Vjerski imperativ je čuvanje zdravlja i izbjegavanje svega što ga narušava. Bez fizičkog nema ni duhovnog zdravlja. Nezdrava hrana jedan je od glavnih uzroka poremaćaja organizma i njegovog "skretanja" sa zdravog kolosijeka.