Deset savjeta za 2023. god

1. Navikavajte se da budete zahvalni na blagodatima koje vam je dao Gospodar svjetova. Zahvalnost je umijeće fokusiranja na ono što vam je dato. I ako se svakodnevno budete trudili da primjetite blagodati, te da srcem i djelima na iste budete zahvalni, vaša doza sreće će se povećati.

2. Budite zahvalni i ljudima a prije svega Poslaniku Muhamedu a.s. koji je najbolji uzor i učitelj, zatim roditeljima, bračnom partneru, djeci, rodbini, prijateljima…

3. Pomoću bogatstva, posebnog imidza i drustvenih pozicija možete kratkoročno biti primjećeni, ali ako hoćete da se stalno nastanite u srcima ljudi, uljepšajte svoje ponašanje.

4. Nemojte dopustiti da ono što imate radi protiv vas, već ga usmjerite da radi za vas. Sjetite se riječi Gospodara svjetova: „ i nastoj da time što ti je dao Allah, zaradiš budući svijet“

5. Budite ruka pomoći drugima i okružite se prijateljima koji će vam pomoći kada se nađete u kriznim momentima i teškim situacijama. Pravi prijatelji se po tome i poznaju.

6. Radite na svakodnevnom jačanju vještina samoposmatranja i analiziranja misli, uvjerenja, emocija i ponašanja, jer bez istih nećete uspjeti kontinuirano da rastete i razvijate svoju ličnost.

7. Izadjite iz zone udobnosti i budite na izazovnim terenima, ali tragajte za jednostavnom tehnikama u kreiranju poteza i traganju za rješenjima. Nemojte komplicirati vlastiti život

8. Uspostavite ravnotežu u životu izmedju duse i tijela, misli i emocija, porodice i karijere, ljubavi i discipline, dunjaluka i ahireta… i udaljite se od svih vrsta ekstrema.

9. Volite sebe ali nemojte biti egoistični. Volite druge ali ne odstupajte zbog njih od sebe i svojih snova.

10. Svakodnevno budite u ulozi učenika. Učinite da unutrašnji i spoljašnji svijet bude životni univerzitet koji će vam uvijek iznova davati nove lekcije.

KLJUČNE RIJEČI:

✿ Hadis dana ✿

Ebu-Zerr Džundub ibn Džunade i Muaz ibn Džebel, r.a., prenose da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Boj se Allaha, dž.š., gdje god se nalazio; ukoliko uradiš loše djelo, obavezno iza njega učini dobro koje će ga izbrisati, i lijepo se ponašaj prema ljudima.”

– Hadis bilježi: Tirmizi

Sličan sadržaj