Ko oponaša jedan narod on njemu i pripada

Muslimanski ummet je danas doživio degradaciju u mnogim segmentima a jedan od tih je upravo i šerijatsko ispravno oblačenje u kojem su mnogi zastranili. Dovoljno je čovjeku grijeha to što ne pokriva svoj avret kako treba i oponaša nevjernike a da ne govorimo o tome da svoj namaz dovodi u pitanje zbog neispravnog pokrivanja

Zahvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su salavati i selami na Allahovog miljenika, odabranog roba i poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu, ashabe i sve one koji slijede njegovu uputu.

Danas vidimo veliku većinu muslimana koji na sve liče a najmanje na muslimane! Oni ili uopće nisu spoznali ili su nemarni prema islamskim propisima odijevanja i pokrivanju avreta! Ovo važi koliko za žene isto toliko i za muškarce.

"Islamskim svijetom danas hara talas podaništva koji pred sobom ruši sve, uključujući tu i talas slijepog oponašanja nevjerničkog Zapada od strane slabih i iskompleksiranih vjernika-muslimana, koji misle da je to put napretka i progresa!

Islam se ne zalaže samo za očuvanje identiteta muslimana po sadržaju, nego i po njihovom izgledu, kako pojedinca, tako i islamskog društva u cjelini. Zato je zabrana oponašanja nevjernika jedna od zapovjedi islamskog vjerovanja. Kur’an i sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, obiluju tekstovima koji to potvrđuju, jer oponašanje nevjernika po izgledu, za sobom povlači i njihovo oponašanje u vjerovanju, pokazivanju naklonosti, rukovođenju i slaganju sa njihovim pogledima na život što kod muslimana izaziva popustljivost i omekšanje i čini ga povodljivim za svim i svačim, a to je ono što ne smije dopustiti, jer mu Allah naređuje da bude dostojanstven, poštovan i ponosit.

Prof. Muhammed Esad kaže: "Samo površni ljudi mogu vjerovati da se jedna kultura, izvana, može oponašati i manifestirati, a da istovremeno njen duh neće ostaviti nikakva traga.

"Kad musliman počne oponašati evropsku nošnju, običaje i stil života, ma kakvi njegovi izgovori bili, to pokazuje da više cijeni evropsku kulturu nego svoju. Nemoguće je u praksi oponašati tuđu kulturu, njene stvaralačke i misaone tekovine, a da se ona ne dojmi i u duhovnim vrijednostima, a nemoguće se diviti duhovnim vrijednostima neislamske kulture i istovremeno ostati pravi musliman." [1]

Muslimanski ummet je danas doživio degradaciju u mnogim segmentima a jedan od tih je upravo i šerijatsko ispravno oblačenje u kojem su mnogi zastranili. Dovoljno je čovjeku grijeha to što ne pokriva svoj avret kako treba i oponaša nevjernike a da ne govorimo o tome da svoj namaz dovodi u pitanje zbog neispravnog pokrivanja.

Svjesni ove činjenice, Sultan Islamic Shop, mimo toga što nudi islamsku robu, također je pokrenuo projekat buđenje svijesti muslimana po pitanju islamske nošnje. Da probudimo ponos i dostojanstvo muslimana, proširimo među ljudima šerijatske propise islamske nošnje a istovremeno ponudimo kvalitetnu i elegantnu odjeću onima koje žele da budu i izgledaju kao pravi muslimani.

KLJUČNE RIJEČI:

✿ Hadis dana ✿

Ebu-Se’id i Ebu-Hurejre, r.a., prenose da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Muslimana (vjernika) ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah, dž.š., ne oprosti dio njegovih grijeha.”

– Hadis je Muttefekun alejhi

Sličan sadržaj