Malo o karakteru i kompleksima

“Na koji način da saznaš kakav je ko? Učini mu dobro i posmatraj ga. Ako bude dobar, karakteran i kvalitetan čovjek on će biti zahvalan i uvijek će vam na dobro uzvraćati dobrim. A ako bude loš čovjek, što ste mu više dobra učinili oči će htjeti da vam iskopa. Jer vaše dobro raskrinkava njegovo nedobro. I onda ta dva susreta u ljudima proizvode komplekse, razne psihološke deformacije. Prosto ga ne prepoznaješ. Uznemiren je kad vas sretne. Zašto? Zato što svo ono dobro koje ste mu činili ono raskrinkava njegovu bit i nekako bi mu bilo lakše da mu niste učinili dobro jer onda ne bi bio u kušnji da vam uzvraća na dobro dobrim. I onda tu puknu instalacije.

Osim toga, neki ljudi se zanesu, ne znaju tačno da izmjere ni sebe ni druge. Kažu kad su trčali slon i miš, i miš se baš uživio u trku i kaže slonu “Ala jezdimo, zemlja se trese”. Stvarno se tresla zemlja, međutim kada su se razdvojili miš i dalje bije o zemlju, ali se više zemlja ne trese. Prema tome, da bi čovjek bio pravedan jako je važno da bude svjestan sebe.”

Muftija Muamer Zukorlić✿ Hadis dana ✿ 

Ebu-Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko se pokaje prije nego što sunce izađe sa zapada, Allah će primiti njegovo pokajanje.”

– Hadis bilježi: Muslim

Sličan sadržaj