Razmišljanje: Prije će deva kroz iglene uši proći..

Jedne sam prilike pomagao meni dragoj osobi pri klanju ovna (nije kurban).
Svi mi imamo takve ljude oko nas, prijatelje, rodbinu, komšije, kolege… Merhametli insane, široke ruke, spremne pomoći u svakom trenutku i gotovo po svaku cijenu. S njima uvijek možeš popiti kahvu, popričati o svim društveno političkim temama; sportu, politici, nauci, ekonomiji…svemu osim o jednoj temi..

Nakon što smo završili klanje i raspremanje mesa, on onako pogleda po onom raskomadanom mesu i pomalo oholo, samouvjerno, više za sebe reče: "Ko bi ga sad ponovo sastavio!?". Možda je to bila rakcija na dobro "odrađen" posao, ali meni je nekako "parala uši" i ostala duboko urezana u sjećanje iako je od tog događaja prošlo dobrih 7 godina. Udaljio sam se par koraka pogledao prema "raskomadanom" ovnu te (više za sebe) odgovorio: "pa Onaj ko ga je i prvi put stvorio". Dugo sam nakon toga razmišljao o toj teškoj rečenici izgovorenoj na tako lagan način – bez ikakveog razmišljanja. A posljedice njene su kao brda velike.
Jedan od mušrika došao je Allahovom Poslaniku s.a.w.s. i donio truhlu kost koju je svojim rukama izmrvio i prosuo po zraku te upitao: "O Muhammede, ti tvrdiš da će Allah ovo oživiti?!", a on mu odgovori: "Da, Uzvišeni Allah će te usmrtiti, potom proživiti, a potom odvesti u Vatru." Povodom tog događaja objavljen je između ostalog i ajet: "..Reci: "Oživiće ih Onaj Koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio.."

Otišao sam i ne čekajući njegov komentar, jer sam se bojao da bude gori od ovog prethodnog, znajući kakav je naš inat, tvrdoglavost i ponos. Danas smo lahki na riječima, a riječi su opasne. U jednoj se predaji kaže da čovjek izgovori riječ ne obraćajući pažnju na nju (smatrajući je beznačajnom) a zbog nje bude uveden u vatru..

Onima koji dokaze naše budu poricali i prema njima se budu oholo odnosili – kapije nebeske neće se otvoriti, i prije će deva kroz iglene uši proći nego će oni u Džennet ući. Eto tako ćemo Mi griješnike kazniti.” [El – A’raf – Bedemi, ajet: 40]

KLJUČNE RIJEČI:

✿ Hadis dana ✿

Umu Seleme, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Koja god žena umre, a njen muž bude njome zadovoljan, ući će u Džennet.”

– Hadis bilježi: Tirmizi

Sličan sadržaj