Šejh Salih b.Fevzan el-Fevzan, Allah ga sačuvao, rekao je: ”…Zato se plašimo da se umet i omladina ne odvoji od uleme, i ne počnu da pitaju neznalice, što vodi zlu. Onog trenutka kada bude jaka veza između umeta i uleme, omladine i učenih, to je put uspjeha i znak dobra za ovaj umet.

Koliko samo pokušavaju neprijatelji islama i sljedbenici šejtana da pokidaju ovu vezu, vezu između uleme i umeta, ubacujući neprijateljstvo među njih, kako bi došli najlološiji od umeta da ga predvode do njegove propasti.

Na ovu opasnost treba da ukazujemo, da se prihvatimo traženja znanja od učenih, oni su ti koji posjeduju oštroumnost, znanje, koji su u stanju da odgovaraju sa dokazom.

Oni su naši uzori, oni su pozivači u svako dobro. U ovom vremenu se mnogo proširilo rekla-kazala, mnogi danas pričaju o ulemi, potvarajući ih i iznoseći laži na njih, a sve ovo kako bi se prekinula veza između naroda i uleme.

Čine to kako bi olakšali svoj prolazak sa šubhama (sumnjama) i zabludama, razjedinujući umet.

Ogovaranje i prenošenje tuđih riječi je veliki grijeh kada su upitanju obični ljuda, a tek kakav je kada je upitanju ulema.

Ogovarati ulemu, potvarati ih, o njima loše pričati je najveći stepen gibeta i nemimeta. Takav čin vodi cjepanju niti između učenih i umeta, kao i nestanka povjerenja prema njima, a kada se ovo desi, veliko zlo je zadesilo umet. ”

Sanel Ramić

KLJUČNE RIJEČI:

✿ Hadis dana ✿

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Najpotpuniji iman je onog vjernika koji se najljepše ponaša, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama.”

– Hadis bilježi: Tirmizi

Sličan sadržaj