Šta uraditi kad se propusti sabah namaz?

Svi smo bili u toj situaciji, jednostavno je jedan od onih dana gdje smo bili umorni, nešto se dogodilo, probudimo se ujutru, i iako smo namjestili svoj alarm, probudimo se ujutru i shvatimo da je Sunce već izašlo, i da smo propustili sabah. Tad u tom periodu mnogi ljudi naginju ka tome da jednostavno odustaju, ili da se vrate snu, ili jednostavno da nastave da njihov dan se nastavi na taj način. Ali ja ću vam dati nešto drugačije danas – tri stvari koje možete da radite na danu u kojem propustite sabah…

Prije svega klanjaj sabah čim se probudiš. Sunnet Poslanika, sallallahualejhi ve sellem, je da klanja sabah. Čim se probudimo, iako je kasno, iako je Sunce izašlo, mi klanjamo sabah čim se probudimo.

Drugo, povećaj obavljanje sunneta kod drugih dnevnih namaza i povećaj obavljanje dobrovoljnih namaza. Dobar primjer toga je duha namaz, ili jednostavno nazvano išrak namaz. A to je sunnet koji klanjamo kad Sunce izađe. Dakle, ako nisi klanjao sabah, ako si propustio sabah, klanjaj ga čim se probudiš, a zatim klanjaj dva rekata dobrovoljnog namaza nakon izlaska Sunca, tj. duha namaz (namaz koji se klanja izmedju izlazka Sunca i prije početka podne namaza)

Broj tri – nemoj da propuštanje sabaha bude razlog za propuštanje i drugih namaza. Ono što se inače događa je to da šejtan će ti šaptati u tom momentu: "Ti si propustio sabah, koja je svrha klanjanja podne? Koja je svrha klanjanja ikindije?" Neklanjanje sabaha bi trebalo da bude razlog da radiš još jače na tome da klanjaš ostale namaze na vrijeme. A Allah Uzvišeni zna najbolje.

KLJUČNE RIJEČI:

✿ Hadis dana ✿

Ebu-Zerr Džundub ibn Džunade i Muaz ibn Džebel, r.a., prenose da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Boj se Allaha, dž.š., gdje god se nalazio; ukoliko uradiš loše djelo, obavezno iza njega učini dobro koje će ga izbrisati, i lijepo se ponašaj prema ljudima.”

– Hadis bilježi: Tirmizi

Sličan sadržaj