Stvari koje pomažu u poboljšanju pamćenja

Nije mi poznato da postoji neka vjerodostojna dova za poboljšanje pamćenja, svejedno Kur’ana ili nečeg drugog, ali je praksa pokazala da u nastavku navedene stvari doprinose boljoj memoriji.

Prvo – ostavljanje grijeha 

Imam Šafija je bio poznat po nevjerovatno jakom pamćenju. Pročitao bi samo jednom neku stranicu, a onda bi je prekrio rukom i ponovio to što je pročitao kao da čita. Međutim, jednom prilikom je išao putem i ugledao stopalo žene koja je išla ispred njega. Nakon tog događaja nije mogao da pamti kao što je imao običaj, nego bi morao ponavljati nekoliko puta, pa je otišao svom šejhu Veki’i i obavijestio ga o tome šta se desilo. Šejh mu je na to rekao: „Znanje je nur od Allaha, ne poklanja se griješniku“. Pa je imam Šafija ovo zapisao u stihu: „Požalio sam se Veki’i na moje loše pamćenje, pa mi je ukazao na ostavljanje grijeha. I obavijestio me da je znanje nur, a Allahov nur se ne poklanja griješniku“. Opštepoznato je da su ovo stihovi imama Šafije, međutim učenjak Hatib El-Bagdadi tvrdi u knjizi „El-Džami’u liahlaki er-ravi“ da su to stihovi Alije ibn Hašruma, jer učenjak Veki’a nije bio šejh imama Šafije. U svakom slučaju ibret je u samoj priči i značenju stihova.

Drugo – konstantno dovljenje Allahu za poboljšanje pamćenja

Treće – neprejedanje, kao i konzumiranje meda i orašastih plodova

Četvrto – treniranje pamćenja ponavljanjem i stalnim čitanjem onog što se želi zapamtiti. Upitan je imam Buharija kako je stekao tako veliki hifz (i moć pamćenja), a njegov odgovor je bio: „Sa mnoštvom čitanja“. „Allahu moj, utječem ti se od znanja koje ne koristi, od srca koje nije skrušeno, od duše koja se ne može zasititi i od dove koja se ne prima“.

(Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ahmed u vjerodostojnom hadisu)

Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić✿ Hadis dana ✿

Ebu-Se’id i Ebu-Hurejre, r.a., prenose da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Muslimana (vjernika) ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah, dž.š., ne oprosti dio njegovih grijeha.”

– Hadis je Muttefekun alejhi

Sličan sadržaj