Tvoje prvo jutro u Džennetu

Da li si nekada o tome razmišljao/la!? Stojiš na balkonu svoga dvorca. Posmatraš predivna prostranstva. Ispod tvog dvorca protiču rijeke. Dvorci su od zlatnih i srebrenih opeka. Zemlja miriše kao misk. Na sve strane su drvoredi i voće. U hladovima se igraju džennetska djeca i hurije. Tebi drage osobe se okupljaju, nakon dugog dunjalučkog rastanka. Dugo se niste vidjeli. Poželjeli ste se. Divan je to susret i divno je to mjesto! Meleki ti selam nazivaju a imaš sve što možeš poželjeti, i više od toga.

Zar to ne zaslužuje tvoju ustrajnost i strpljivost!? Izdrži još malo. Kratak je ovaj dunjaluk. Spremaj se za vječnost.

Stvoritelju Dženneta! Mi vjerujemo Tebi i Tvom Poslaniku. Vjerujemo da Džennet sada postoji. Znamo da ga ne možemo zaraditi i da imamo mnogo grijeha, ali, mi imamo i Tebe, Milostivog Gospodara. Ne uzdamo se u svoja djela, nego u Tvoju milost. Molimo te da nas uvedeš u Džennet sa onima koje volimo bez polaganja računa i kažnjavanja.

A ti brate/sestro, do uslišanja ove dove, budi uz one koji su na putu ka Džennetu. Budi sa onima kojima nedostaješ kada si odsutan, koji će te podsjetiti kada padneš u nemar, koji – dok dovu za sebe čine – ni tebe ne zaboravljaju. Oni će te u hladu Allahovog Arša sutra sačekati i za tebe se zauzimati. Zar ti nije dovoljno to što su te u ime Allaha zavoljeli!?

KLJUČNE RIJEČI:

✿ Hadis dana ✿

Ebu-Zerr, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Meni su izložena djela mojih sljedbenika, dobra i loša, pa sam vidio da u njihova dobra djela spada i uklanjanje s puta onoga što smeta prolaznicima, a da u njihova loša djela spada i neuklonjena pljuvačka iz mesdžida.”

– Hadis bilježi: Muslim

Sličan sadržaj