Ulaganje u tijelo i dušu

Mnogo ljudi je nesretno iz razloga što je danas poduzelo sve da postigne tjelesna blagostanja, a baš ništa da dosegne ona duhovna.
Pa čak, misle da kroz tjelesne užitke raste duhovna sreća. Kakva šteta za sve koji tako žive.

Ti si muslimanka. Vjernica. Zamisli da ima neko kome prođe jedan dan u kojem jede, pije, sladi se i onim vrstama hrane koje tijelo i ne treba ali ih oko i nepce vole, šeta, druži se sa voljenima, ide u kupovinu koja nikad nikom nije ispunila dušu na duže od trenutka, ispunjava hobi koji voli, provodi osam sati na radnom mjestu da navedeno može priuštiti.

Sve to, a ne bogati duhovni sadržaj svoje duše kroz namaz, druženje s ajetima, dobra djela sebi i drugima, i mnogo toga drugog. Izgladnjuju dušu. I dan za danom tako. Nezamislivo. Na samu pomisao čista depresija.

Sve kako paziš tijelo, prenesi i na dušu. Koliko sati tijelu, još više duši, njen je apetit veliki. Tijelo ti, i kad najljepše ulažeš u njega, vrati bolešću, starošću, tromošću, smrću.

Duša ti vrati Džennetom, Allahovom milošću.

Hanka Vlahovljak✿ Hadis dana ✿

Ebu-Se’id i Ebu-Hurejre, r.a., prenose da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Muslimana (vjernika) ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah, dž.š., ne oprosti dio njegovih grijeha.”

– Hadis je Muttefekun alejhi

Sličan sadržaj