Žena za primjera

Šejh Muhammed b. Abdurrahman el-Kasim i njegov otac šejh Abdurrahman, Allah im se smilovao, sabirači su jedne od najvećih islamskih enciklopedija današnjice, a to su fetve i poslanice šejhul-islama Ibn Tejmijje, rhm, koje su štampane u 37 tomova.

Taj projekat trajao je 40 godina, mnogo putovanja i mjeseci odsustva od kuće kopajući po riznicama svjetskih biblioteka u potrazi za svakim pisanim tragom ovog velikog imama i islamskog velikana.

Jedan od sinova šejha Muhammeda el-Kasima, Abdulmelik, prenosi da se njegova majka jednom požalila ocu na veliki umor i poteškoće oko kućnih poslova i odgoja djece, aludirajući na njegova česta putovanja, dugotrajna odsustva od kuće i zauzetost prepisivanjem fetvi, na što joj je on rekao: “Zar ne želiš da učestvuješ sa mnom u nagradi?!” Nakon toga, kaže sin Abdulmelik, majka se nikada više nije požalila ocu na bilo šta.

Eh, sada zamislimo koliko se stotina, hiljada i miliona muslimana koristilo posljednjih 50 godina ovim kapitalnim djelom, fetvama Ibn Tejmijje, koliko šejhova i alima ga svakodnevno listaju, u koliko knjiga se prenose citati, na koliko jezika su prevođene mnoge fetve i koliko ljudi je, putem ovih mubarek fetvi, spoznalo ispravno vjerovanje.

Ovoj bogobojaznoj, čestitoj i razumnoj vjernici, Allah joj se smilovao, šejhul-islam Ibn Tejmijje i cijeli islamski ummet duguju zahvalnost i ona je primjer istinskog požrtvovanja na Allahovom putu.

Slavljen neka je Uzvišeni koji ih je najbolje opisao: “Čestite (bogobojazne) žene su poslušne i za vrijeme muževa odsustva čuvaju ono što Allah odredio da se čuva…” (En-Nisa, 34)

Amir I. Smajić

  1. ševval, 1443. god.


✿ Hadis dana ✿

Ebu-Se’id i Ebu-Hurejre, r.a., prenose da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Muslimana (vjernika) ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah, dž.š., ne oprosti dio njegovih grijeha.”

– Hadis je Muttefekun alejhi

Sličan sadržaj